In het Charleroi dossier heb ik aangetoond dat specifiek deze ploeg écht wel te sterk was ingesteld en heb ik ook aangegeven waarom dit zo was.
Het was voor mij interessant om te bekijken of dit met de patch 802 nog altijd zo is, ook was ik nieuwsgierig naar de instellingen van de andere Belgische Jupiler League clubs.
Een analyse kon dus weer een antwoord brengen.
Mijn test configuratie was als het volgt ingesteld:
- Football Manager 2008 met patch 802
- Enkel Belgische competitie tot en met 3de klasse
- Een grote database.
- Simulatie van 25 keer één seizoen 2007 - 2008
- Ik besloot om zelf geen manager te zijn van een club, omdat mijn handelingen clubs kon beïnvloeden. Ik ging dus weer lekker op vakantie en genoot.
25x één seizoen simuleren is meer dan voldoende om een goed beeld te verkrijgen op wat je mag verwachten. Het is zelfs zo dat na de 10de simulatie, de gemiddelde resultaten nog maar weinig veranderden. De extra simulaties maken het resultaat nog preciezer en strijkt positieve en negatieve accidenten glad.
De eindrangschikking
De eindrangschikking is een goede evaluatiemeter die weergeeft hoe goed een ploeg in zijn geheel is. Uiteraard kunnen soms ploegen het slechter of beter doen dan verwacht, daarom heb ik er voor gekozen om de competitie 25 maal te simuleren. Dit liet toe om uitzonderlijke gebeurtenissen een beetje recht te trekken.
Charleroi is niet meer de topper van de vorige FM reeksen. Ze hebben deze keer echt te weinig gekregen zelfs. In mijn simulaties zijn ze meerder keren gedegradeerd. Dat het eens een keer gebeurd, dat moet kunnen (andere goede ploegen, zoals Bergen, GBA, Westerlo, AA Gent (slik) en Lokeren hebben dit ook mee gemaakt in FM), maar meerdere keren is écht te veel voor deze club.
Sommige ploegen zijn echt te sterk geworden. Anderlecht bijvoorbeeld is na 25 simulaties exact 25 keer kampioen geworden in hun eerste seizoen. Dat is een beetje te veel van het goede. Ik vond vroeger Anderlecht te zwak, nu zijn ze echt wel te sterk.
De laatste 10 jaar werd de IRL titel verdeeld onder Anderlecht (5 keer en 2 keer tweede) en Club Brugge (3 keer en 5 keer tweede), occasioneel mocht ook Racing Genk (2 keer en 2 keer tweede) eens van de ultieme glorie proeven. En (eeuwige?) uitdager Standard is er ook een paar keer kort bij geweest.
Dit vind ik allemaal niet terug in de Patch 802.
En er waren nog verrassingen, zoals u zelf kunt merken in onderstaande tabel:
Cercletje volgt de hoogconjunctuur van de werkelijkheid. Van mij mag het, Cercle is dit seizoen nu eenmaal beresterk en dit mag je merken in FM 2008. Doch vind ik dat Cercle Brugge nog iets sterker mocht zijn in FM. De stand laat het niet vermoeden, maar Cercle deed het maar een fractie beter dan Bergen, GBA en SV Roeselare.
SV Roeselare en Bergen zijn te sterk ingesteld. Vooral deze laatste over presteert in FM, niet normaal gewoon.
Ploegen die dan weer wat te weinig hebben gekregen zijn bv. AA Gent maar ook en vooral Lokeren, Charleroi en Zulte Waregem. Deze laatste 2 zijn veelvuldig gedegradeerd in hun eerste seizoen 2007-2008.
De andere ploegen lijken me eerder wel realistisch ingesteld.
Doch vraag ik me af waarom SI niet hetzelfde doet wat ik gedaan heb: voldoende simuleren om écht opvallende dingen te ontdekken, deze te onderzoeken en dan aan te passen.
SI had dan ook gezien dat Anderlecht ALTIJD kampioen speelt.
SI had dan ook de overdreven devaluatie van Lokeren, Charleroi en Waregem opgemerkt.
SI had dan ook opgemerkt dat Bergen véél te sterk is.
Met een paar kleine aanpassingen kan je een ploeg beter of slechter laten presteren. Je hoeft niet eens aan de spelers te raken. Dat heeft mijn dossier Charleroi wel bewezen.
Uiteraard kunnen andere ploegen ook een beetje te weinig of te veel hebben gekregen, FM is en blijft een spelletje. Het moet echt kunnen dat KV Mechelen, Westerlo en FC Brussels een eenmalige uitschieter hebben in het eerste seizoen. Ook mag het gebeuren dat AA Gent of GBA in hun eerste seizoen degraderen. Zolang dit maar niet courant is, dan is dit niet erg.
Trouwens tijdens hun degradatie jaar verkochten de AI managers van AA Gent en GBA beide al hun goede spitsen zonder iets deftigs in de plaats te kopen, wat werd afgestraft. Eigen schuld, dikke bult dus.
Echter de héél opvallende zaken, daar kan en mag men wel toch iets aan doen, niet?
De toeschouwers aantallen
Charleroi heeft met de Patch 802 nu een meer realistische supportersschare, iets wat ik alleen maar kan toejuichen.
Maar andere teams, die zelfs juist stonden ingesteld, hebben ze gewoon verknald.
Waarom doen ze dit? Zijn sommige researchers nu écht zo kleinzielig dat ze hun favoriete ploeg moeten ‘pimpen’?
Over spelerskenmerken kan men altijd discussiëren, maar gemiddelde toeschouwers aantallen zijn exact bekend via de media, club websites, etc…
Niemand gaat zeuren dat club x gemiddeld 1000 mensen meer of minder heeft gekregen in FM, maar sommige verschillen zijn zo groot dat ik alleen maar aan kwaadopzicht of pure luiheid kan denken.
Wordt vervolgt
Geen opmerkingen:
Een reactie posten